Złociste placki na jesienny apetyt
Złociste dyniowe placki to doskonała alternatywa popularnego schabowego.
Dynia – warzywo w wielu kuchniach niedoceniane. Z wydrążonym środkiem znana jako lampion na Halloween. Jak doskonałe zastosowanie w kuchni ma dynia wie niewielu z nas. Nadszedł czas aby to zmienić.
REKLAMA
Złocista, żółciutka, z pestkami w środku, nie jest kabaczkiem ani cukinią, jest rośliną jednoroczną i wspaniałym pomysłem na potrawę nie tylko od święta. Do tej pory niedoceniana, jednak z roku na rok zastosowanie dyni w kuchennych rewolucjach poprawia się. Zobacz jak smacznie gotować z dynią w roli głównej.
Prosto z patelni
Złociste placki prosto z patelni to doskonała potrawa na jesienny apetyt. Prosta w przygotowaniu doskonale smakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem. Wystarczy dynię obrać, wydrążyć środek, potrzeć, dodać 2 jajka, trochę mąki i wykładać na patelnię na rozgrzany olej. Po wysmażeniu doskonale smakuje z łyżką śmietany i odrobiną cukru.
Korbal
Czyli dynia marynowana. Doskonały dodatek do obiadów, wspaniała także jako przystawka. Przygotowanie? Podobnie jak z plackami bardzo proste. Obrać, wydrążyć środek, pokroić w kostkę, ugotować z odrobiną octu, cukru i goździkami. Gorący wywar nalać do słoików i dobrze zakręcić. Słoki postawić do góry dnem i poczekać aż ostygną. Wtedy pozostaje nam już tylko delektować się wspaniałym, wyrazistym smakiem korbala.
Olej z pestek
Tłoczony na zimno olej z pestek dyni to pełnowartościowy i bardzo zdrowy tłuszcz, o niesamowitym zapachu i smaku orzechów oraz ciemnozielonym kolorze. Doskonały jako dodatek do potraw, sałatek i zup. Stosowany także w przemyśle kosmetycznym, m.in. do przeciwdziałania rozstępom.
Dynia jednym słowem jest doskonała w każdej postaci. Jeżeli znacie jakieś wyjątkowe, dyniowe przepisy podzielcie się z nami, a na pewno dynia zagości na naszych stołach jako potrawa, a nie tylko lampion na Halloween.
Prosto z patelni
Złociste placki prosto z patelni to doskonała potrawa na jesienny apetyt. Prosta w przygotowaniu doskonale smakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem. Wystarczy dynię obrać, wydrążyć środek, potrzeć, dodać 2 jajka, trochę mąki i wykładać na patelnię na rozgrzany olej. Po wysmażeniu doskonale smakuje z łyżką śmietany i odrobiną cukru.
Korbal
Czyli dynia marynowana. Doskonały dodatek do obiadów, wspaniała także jako przystawka. Przygotowanie? Podobnie jak z plackami bardzo proste. Obrać, wydrążyć środek, pokroić w kostkę, ugotować z odrobiną octu, cukru i goździkami. Gorący wywar nalać do słoików i dobrze zakręcić. Słoki postawić do góry dnem i poczekać aż ostygną. Wtedy pozostaje nam już tylko delektować się wspaniałym, wyrazistym smakiem korbala.
Olej z pestek
Tłoczony na zimno olej z pestek dyni to pełnowartościowy i bardzo zdrowy tłuszcz, o niesamowitym zapachu i smaku orzechów oraz ciemnozielonym kolorze. Doskonały jako dodatek do potraw, sałatek i zup. Stosowany także w przemyśle kosmetycznym, m.in. do przeciwdziałania rozstępom.
Dynia jednym słowem jest doskonała w każdej postaci. Jeżeli znacie jakieś wyjątkowe, dyniowe przepisy podzielcie się z nami, a na pewno dynia zagości na naszych stołach jako potrawa, a nie tylko lampion na Halloween.
PRZECZYTAJ JESZCZE